Sezon na warzywa psiankowate rozpoczął się na dobre. Korzystajmy - to samo zdrowie na talerzu :)
Dziś na topie znów bakłażan - warzywo często niedoceniane, a posiadające wiele cennych właściwości. Dużo w nim potasu, magnezu i błonnika. Mądrzy naukowcy twierdzą, że pomoże uchronić się przed rakiem i poprawi pracę układu pokarmowego. W niektórych kręgach uważany za afrodyzjak…
Poniżej propozycja na aromatyczne spaghetti z bakłażanem, w towarzystwie innych warzyw.
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 pomidory, obrane ze skórki
- bakłażan
- kulka mozzarelli
- sól, pieprz, oregano, oliwa
Makaron ugotować al dente. Czosnek drobno posiekać, smażyć krótko na rozgrzanej oliwie. Dorzucić posiekaną drobno cebulkę, zrumienić. Dodać umytego i pokrojonego bakłażana, doprawić solą, pieprzem i oregano. Pomidory obrać ze skórki, drobno pokroić, dodać na patelnię razem z sokiem, który z nich wypłynie w czasie krojenia. Dolać odrobinę gorącej wody, gotować kilka minut.
Makaron odcedzić i podać z gotowym sosem warzywnym. Na wierzchu ułożyć mozzarellę, porwaną na drobne kawałki.
Smacznego!
Cieszę się, że sięgasz po bakłażana. Fajny makaronik. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i również ślę pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuń