środa, 19 sierpnia 2015

Spaghetti z bakłażanem

Sezon na warzywa psiankowate rozpoczął się na dobre. Korzystajmy - to samo zdrowie na talerzu :)

Dziś na topie znów bakłażan - warzywo często niedoceniane, a posiadające wiele cennych właściwości. Dużo w nim potasu, magnezu i błonnika. Mądrzy naukowcy twierdzą, że pomoże uchronić się przed rakiem i poprawi pracę układu pokarmowego. W niektórych kręgach uważany za afrodyzjak… 

Poniżej propozycja na aromatyczne spaghetti z bakłażanem, w towarzystwie innych warzyw. 




Składniki:
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 pomidory, obrane ze skórki
  • bakłażan
  • kulka mozzarelli
  • sól, pieprz, oregano, oliwa
Makaron ugotować al dente. Czosnek drobno posiekać, smażyć krótko na rozgrzanej oliwie. Dorzucić posiekaną drobno cebulkę, zrumienić. Dodać umytego i pokrojonego bakłażana, doprawić solą, pieprzem i oregano. Pomidory obrać ze skórki, drobno pokroić, dodać na patelnię razem z sokiem, który z nich wypłynie w czasie krojenia. Dolać odrobinę gorącej wody, gotować kilka minut. 
Makaron odcedzić i podać z gotowym sosem warzywnym. Na wierzchu ułożyć mozzarellę, porwaną na drobne kawałki. 

Smacznego!

Warzywa psiankowate 2015


2 komentarze:

  1. Cieszę się, że sięgasz po bakłażana. Fajny makaronik. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i również ślę pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń