czwartek, 6 sierpnia 2015

Panierowane kalafiorki

Uwielbiam domowe przekąski i jedzenie, które zalicza się do grona finger food.

Nie ma udanej imprezy czy seansu filmowego bez odpowiednich przekąsek - a po cóż sięgać po gotowe chipsy czy krakersy, skoro przy niewielkim nakładzie czasu można wyczarować coś, co będzie o wiele pyszniejsze (a przy okazji zdrowsze). 

Poniżej przedstawiam wam przepis na panierowane różyczki kalafiora podane z dipem majonezowo-ziołowym. 







Składniki:
  • jeden duży kalafior, umyty i podzielony na różyczki
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • mąka
  • olej
na dip:
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżeczki kremowego serka czosnkowo-ziołowego 
Składniki dipu wymieszać razem, odstawić. 

Kalafiora podzielić na różyczki, umyć. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować 2-3 minuty. Odcedzić, a następnie panierować różyczki kolejno w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem oraz bułce tartej z dodatkiem soli i pieprzu. 
W międzyczasie rozgrzać dużą ilość oleju w głębokiej patelni lub garnku. 
Opanierowane różyczki smażyć partiami na głębokim oleju aż do zrumienienia. Każdą usmażoną partię wyłożyć na durszlak na ok. minutę aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu (można też użyć papierowych ręczników). 

Podawać ciepłe, z przygotowanym dipem. 

Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz