niedziela, 6 września 2015

Najprostsza zupa pomidorowa

Przepis tradycyjny i dość banalny, jednak dlaczego by nie pisać też o takich? ;) Nie jestem wielką fanką kuchni polskiej, jednak są takie dni, gdy talerz ciepłej pomidorówki to jest to… Na przykład teraz, gdy nadchodzi jesień, dni stają się chłodniejsze, a niedzielne popołudnie raczy nas deszczem. Poniżej podaję przepis na najprostszy wariant zupy + kilka pomysłów jak ją zmodyfikować. 


Najprostsza zupa pomidorowa



Składniki:
  • 1 duże skrzydło z indyka
  • włoszczyzna
  • sól (na początek ok. 1,5 łyżeczki na duży garnek, potem można dosolić)
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • suszone oregano
  • butelka passaty pomidorowej (680 g)
  • makaron (u mnie gwiazdki)
  • śmietana do zabielenia zupy (18%)
Skrzydło umyć, włożyć do dużego garnka i zalać prawie po brzegi zimną wodą. Wstawić na duży ogień, po zagotowaniu zebrać szumowiny z mięsa i zmniejszyć ogień na jak najmniejszy. Gotować samo skrzydło jeszcze ok pół godziny, następnie dodać włoszczyznę (marchewki, pietruszka, seler, kilka liści kapusty, może być jeszcze por, cebula) oraz przyprawy. Gotować, aż uzyskamy esencjonalny wywar (ok godzina od dodania warzyw). Następnie wyłowić mięso i warzywa, marchewki pokroić na plasterki, zostawić na później. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do czystego wywaru dodać passatę (ilość można modyfikować w zależności od tego na ile jest ona intensywna w smaku), dobrze wymieszać. Następnie chochlę zupy przełożyć do kubka, dodać do niego 4-5 łyżek śmietany, wymieszać. Takim śmietanowym miksem zabielić zupę, dobrze wymieszać, zdjąć z ognia. 
Podawać z makaronem i plasterkami marchewki. 

Uwagi:
  • Używam passaty z food&joy - przecier innej firmy może być bardziej/mniej intensywny w smaku. Ilość dodanego przecieru modyfikujcie według uznania
  • W wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć skrzydło z indyka ;)
  • Wykorzystanie gotowego rosołu/wywaru warzywnego znacznie skraca czas przygotowania. Warto mieć go w zamrażarce. 
  • Zupę można podawać z makaronem lub ryżem
  • W pełni lata warto pomidorówkę zrobić ze świeżych pomidorów
  • Jej smak można podkręcić za pomocą sosu worcestershire lub przypraw typu chilli/imbir
  • Opcję ala' włoską uzyskacie dodając więcej oregano, czosnek, a na wierzch kładąc kawałki mozzarelli :) (wtedy polecam na czysto, bez makaronu)
  • Wersja ciekawa na przystawkę przed większym daniem/ na imprezy: czysta, niezabielona pomidorowa z kleksem śmietany na wierzchu, a do tego chipsy z plasterków boczku (wystarczy piec cienkie plastry boczku w piekarniku, w temperaturze ok. 200 stopni, do zrumienienia)
Smacznego!



2 komentarze: