sobota, 12 września 2015

Pancakes z mascarpone i mandarynkami

Uwielbiam pancakes, w różnych wariantach. Za każdym razem mam ochotę usmażyć ich całą górę, co niestety mija się z celem - są tak sycące, że dla jednej osoby wystarczą 3, góra 4 naleśniki ;) Dziś przedstawiam wam kolejną propozycję na podanie ich: przełożone puszystym mascarpone, z dodatkiem mandarynek w syropie. 

Pancakes



Pancakes z mascarpone

Pancakes

Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju+do smażenia
Do podania:
  • Opakowanie serka mascarpone
  • cukier puder
  • puszka mandarynek w syropie
Suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól) wymieszać w jednej misce. W drugiej roztrzepać jajko z mlekiem i olejem. Obie masy wymieszać razem, bardzo krótko, jedynie do połączenia się składników. Smażyć pancakes pojedynczo, na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przewracać na drugą stronę natychmiast po tym, jak na powierzchni naleśnika pokażą się bąbelki. 

Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, przełożyć nim gotowe pancakes. Na wierzch wyłożyć mandarynki, można skropić syropem w którym owoce były przechowywane.

Podane składniki to porcja dla 2 osób. 
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Mniam! Coś idealnego dla mnie na niedzielny poranek :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń