środa, 2 września 2015

Muffiny bananowe z czekoladą

Powoli wkraczamy w jesienny czas. Najwyższa pora by do kuchni wróciły smaki zgoła inne od tych letnich i orzeźwiających ;) Dziś po raz kolejny przypominam sobie o przepisie na muffiny bananowe z czekoladą. Lubię je bardzo - gorzka czekolada świetnie przełamuje słodycz dojrzałych bananów. 

Dziś zdjęcia dwa, jedno na szybko z telefonu, drugie archiwalne, sprzed około roku, bardziej dopieszczone ;) Różnica w wyglądzie kolosalna, a smak ten sam. Dość gadania - pieczcie!

Muffiny bananowe z czekoladą




Składniki:

  • 3 dojrzałe banany, rozgniecione
  • jajko
  • pół szklanki maślanki bądź jogurtu
  • pół szklanki roztopionego masła
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • tabliczka posiekanej czekolady
Suche składniki wymieszać razem w jednej misce, mokre składniki w drugiej. Następnie połączyć obie masy w jedną, wymieszać krótko. Ciasto powinno zawierać grudki. Piec 20 minut w 180 stopniach w specjalnej formie na muffiny (jeśli nie używacie papilotek powinniście posmarować otwory w blaszce masłem lub innym tłuszczem). 

Smacznego :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz