wtorek, 18 sierpnia 2015

Mini pizze z bakłażana

Dziś na szybko - przepis, o którym już wspominałam w podsumowaniu nr 3  - czyli mini pizze z bakłażana :-) Mniejsza porcja sprawdzi się świetnie jako wegetariańska przystawka na imprezę czy grilla, w większej ilości z powodzeniem może zastąpić obiad! Oryginalny przepis pochodzi z kwestii smaku, u mnie z małymi zmianami, przyspieszającymi przygotowanie dania. To raczej detale - mozzarellę kroję na grube plastry zamiast trzeć, a sos pomidorowy podmieniam na dobrej jakości ketchup. Do tego rezygnuję z pomidorów na górze - dodatki serowe w zupełności mi wystarczają. 

Ze składnikami na wierzchu oczywiście można eksperymentować - kładźcie na bakłażana to co wam się spodoba ;) 



Składniki:
  • 2 bakłażany
  • sos pomidorowy lub dobrej jakości ketchup
  • 120 - 200 g mozzarelli pokrojonej w plastry
  • 100 - 150 g gorgonzoli
  • czosnek, oregano, oliwa
  • sól i pieprz
  • mięta do dekoracji (opcjonalnie)

Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Bakłażana umyć i pokroić na plastry, ułożyć na blaszce. Natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku, posolić, doprawi ziołami, skropić oliwą. Piec przez 15 minut.

W międzyczasie pokroić sery: mozzarellę w plastry a gorgonzolę w kostkę. 
Po 15 minutach bakłażany posmarować sosem lub ketchupem, na każdym bakłażanie ułożyć spory plaster mozzarelli i kilka kosteczek gorgonzoli. Zapiekać jeszcze 10 minut. Po upieczeniu udekorować świeżą miętą lub bazylią. 

Smacznego! 


Warzywa psiankowate 2015

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń