Szybkie orientalne danie, które w łatwy sposób możecie modyfikować, dodając inne warzywa lub zmieniając rodzaj mięsa. Bardzo cenię sobie przepisy inspirowane kuchnią wschodnią - z reguły są pyszne, przy czym nie wymagają wiele pracy i czasu.
Zwykle wystrzegam się sosów ze słoika - z racji, że nie bywają najzdrowsze. Są jednak wyjątki, a jednym z nich są sosy od Blue Dragon. Do składu absolutnie nie można się przyczepić, zobaczcie zresztą sami:
woda, cukier, sos sojowy jasny (7%) (woda, sól, ziarna soi, prażona pszenica, cukier), cebula, modyfikowana skrobia kukurydziana, puree z imbiru (3%), olej roślinny, puree z czosnku, ekstrakt z drożdży, barwnik: karmel, chińska mieszanka przypraw (cynamon, kolendra, anyż, imbir, koper włoski, goździk, czarny pieprz), regulator kwasowości: kwas cytrynowy, sproszkowane chilli
Nie miałam więc obiekcji by go wykorzystać :) Jest o wiele lepiej niż u innych producentów.
Co do samego przepisu: pamiętajcie, aby dobrze rozgrzać wok przed wlaniem oleju i wrzuceniem składników. Warzywa i mięso powinny być przygotowane (pokrojone itd.) przed przystąpieniem do smażenia.
Składniki:
- opakowanie makaronu mie
- jeden słoik sosu chow mein blue dragon
- olej
- 2 ząbki czosnku
- jasny sos sojowy
- pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
- sos chilli
- 2 marchewki
- 200-300 g mięsa wołowego (u mnie polędwica)
- cebulka dymka (zielona część)
Wszystkie warzywa obrać i pokroić na cienkie plasterki. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Dobrze rozgrzać wok.
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na rozgrzany wok wlać olej cienką strużką, od razu wrzucić plasterki czosnku, smażyć ok 15 sekund. Dodać marchewkę, a po minucie mięso. Smażyć do zrumienienia. W międzyczasie doprawić sosem sojowym (kilka razy skropić mięso, później można dodać więcej sosu do smaku) oraz zasypać imbirem. Dodać przynajmniej kilka kropel sosu chilli.
Zalać mięso i warzywa sosem chow mein, dobrze wymieszać. Gotować kilka - kilkanaście minut (zależnie od wybranego rodzaju mięsa). Pod koniec gotowania dodać makaron mie, dobrze wymieszać, podgrzać jeszcze chwilę.
Podawać posypane zielona cebulką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz