piątek, 7 sierpnia 2015

Orientalny makaron z wołowiną w sosie chow mein

Szybkie orientalne danie, które w łatwy sposób możecie modyfikować, dodając inne warzywa lub zmieniając rodzaj mięsa. Bardzo cenię sobie przepisy inspirowane kuchnią wschodnią - z reguły są pyszne, przy czym nie wymagają wiele pracy i czasu. 

Zwykle wystrzegam się sosów ze słoika - z racji, że nie bywają najzdrowsze. Są jednak wyjątki, a jednym z nich są sosy od Blue Dragon. Do składu absolutnie nie można się przyczepić, zobaczcie zresztą sami:

woda, cukier, sos sojowy jasny (7%) (woda, sól, ziarna soi, prażona pszenica, cukier), cebula, modyfikowana skrobia kukurydziana, puree z imbiru (3%), olej roślinny, puree z czosnku, ekstrakt z drożdży, barwnik: karmel, chińska mieszanka przypraw (cynamon, kolendra, anyż, imbir, koper włoski, goździk, czarny pieprz), regulator kwasowości: kwas cytrynowy, sproszkowane chilli

Nie miałam więc obiekcji by go wykorzystać :) Jest o wiele lepiej niż u innych producentów. 

Co do samego przepisu: pamiętajcie, aby dobrze rozgrzać wok przed wlaniem oleju i wrzuceniem składników. Warzywa i mięso powinny być przygotowane (pokrojone itd.) przed przystąpieniem do smażenia. 







Składniki:
  • opakowanie makaronu mie
  • jeden słoik sosu chow mein blue dragon
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • jasny sos sojowy 
  • pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • sos chilli
  • 2 marchewki
  • 200-300 g mięsa wołowego (u mnie polędwica)
  • cebulka dymka (zielona część)
Wszystkie warzywa obrać i pokroić na cienkie plasterki. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Dobrze rozgrzać wok. 
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na rozgrzany wok wlać olej cienką strużką, od razu wrzucić plasterki czosnku, smażyć ok 15 sekund. Dodać marchewkę, a po minucie mięso. Smażyć do zrumienienia. W międzyczasie doprawić sosem sojowym (kilka razy skropić mięso, później można dodać więcej sosu do smaku) oraz zasypać imbirem. Dodać przynajmniej kilka kropel sosu chilli.
Zalać mięso i warzywa sosem chow mein, dobrze wymieszać. Gotować kilka - kilkanaście minut (zależnie od wybranego rodzaju mięsa). Pod koniec gotowania dodać makaron mie, dobrze wymieszać, podgrzać jeszcze chwilę.

Podawać posypane zielona cebulką.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz