niedziela, 22 listopada 2015

Zapiekana owsianka czekoladowa

Idealna propozycja na jesienno-zimowe śniadanie. Muszę przyznać, że uwielbiam płatki owsiane - dają tyle wspaniałych możliwości :) Do poniższej zapiekanej owsianki możecie dodać takie składniki, na jakie macie ochotę. Ja tym razem wybrałam gorzką czekoladę, ale mogę polecić też dodatki takie jak: suszona żurawina, orzechy, wiórki kokosa, płatki migdałów, czy owoce takie jak jabłka, gruszki. Cukier można z powodzeniem zastąpić miodem, lub obniżyć jego ilość zależnie od tego jak słodkie dodatki stosujemy. Przy gorzkiej czekoladzie polecam dodanie od 1 płaskiej do maksymalnie 2 łyżek cukru na 2 porcje. 






Składniki:
  • filiżanka płatków owsianych
  • pół filiżanki mleka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (można pominąć jeśli nie macie pod ręką)
  • 1 lub 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 jajko roztrzepane
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady, pokruszonej na mniejsze kawałki
Do miski wsypać płatki owsiane, zalać mlekiem, odstawić na kilka minut. Następnie dodać jogurt, cukier i jajko, dokładnie wymieszać. Skruszyć czekoladę, wmieszać do masy. Rozłożyć przygotowane płatki do 2 kokilek. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut (termoobieg). 

Smacznego!

Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

7 komentarzy:

  1. Świetny przepis. Uwielbiam owsiankę naśniadanie, ale ostatnio mi się trochę przejadła. Pomysł z zapiekaniem brzmi naprawdę fajnie, ciekawe tylko czy znajdę na to czas (należę do tych osób, które muszą jeść natychmiast po wstaniu z łóżka)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta owsianka wymaga więcej czasu na przygotowanie niż standardowa wersja - to fakt. Może sprawdzi się jako 2 śniadanie lub opcja na weekend? :-) Sądzę, że z powodzeniem można by też namoczyć płatki przez noc w mleku, a rano tylko dodać pozostałe składniki i piec krócej. Jeszcze nie testowałam takiej opcji, ale może popracuję nad "błyskawiczną pieczoną owsianką" ;)

      Usuń
  2. Pycha pomysł, pozdrawiam i zapraszam :>

    OdpowiedzUsuń
  3. albo zrobić taką owsiankę na kolację i wtedy ponad 30 min przygotowań nie jest straszne.
    fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja ;) Ja często dania na kolację i śniadanie traktuję wymiennie (wszelkie owsianki, jajecznice, naleśniki)

      Usuń
    2. Kanapka dobra o każdej porze dnia :D

      Usuń