środa, 11 listopada 2015

Bigos z dyni

Inspiracja na szybki, jednogarnkowy obiad. W sezonie na dynie grzech nie skorzystać ;) 

Przepis zmodyfikowany, pochodzi z bloga Dorota smakuje. 




Składniki:
  • 2 cebule
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 1 kg dyni
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie
  • olej
Do podania: najlepiej kasza, u mnie jęczmienna perłowa.

Cebula obrać, pokroić w kostkę, zeszklić w dużej patelni (u mnie wok) na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, przesmażyć. W międzyczasie obrać dynie, pokroić w kostkę, również wrzucić na patelnię. Dodać wodę (do połowy wysokości naczynia) oraz pomidory, doprawić do smaku przyprawami. Gotować ok. 25 minut (do miękkości dyni). 

Dobrze smakuje również na drugi dzień, sprawdzi się jako obiad do pracy :)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz