Dziś na obiad szybka rybka ;) Jeden z moich ulubionych, prostych zestawów obiadowych. Bardzo lubię połączenie łososia i soku z cytryny - aby ryba była jeszcze bardziej cytrynowa, można położyć na nią plasterki cytryny już w trakcie grillowania. Ciepło sprawi, że z cytryny wypłynie sporo soku, który sprawnie doprawi łososia w trakcie przygotowywania ;)
Składniki (2 porcje):
- 500 g filetu z łososia (bez skóry)
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej
- cytryna
Rybę dokładnie umyć, zdjąć skórę (jeśli jest). Podzielić na 2 porcje. Z obu stron doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dobrze rozgrzać patelnię grillową (jej ruszt można wcześniej posmarować odrobiną oleju). Smażyć rybę z jednej strony do zrumienienia (ok 4-5 minut), następnie przewrócić na drugą stronę, na wierzch każdej położyć po 2 plasterki cytryny. Smażyć kolejne 4-5 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami (u nas frytki i pomidorki koktajlowe doprawione solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz