niedziela, 8 listopada 2015

Prosty łosoś z patelni grillowej

Dziś na obiad szybka rybka ;) Jeden z moich ulubionych, prostych zestawów obiadowych. Bardzo lubię połączenie łososia i soku z cytryny - aby ryba była jeszcze bardziej cytrynowa, można położyć na nią plasterki cytryny już w trakcie grillowania. Ciepło sprawi, że z cytryny wypłynie sporo soku, który sprawnie doprawi łososia w trakcie przygotowywania ;)




Składniki (2 porcje):
  • 500 g filetu z łososia (bez skóry) 
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej
  • cytryna
Rybę dokładnie umyć, zdjąć skórę (jeśli jest). Podzielić na 2 porcje. Z obu stron doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dobrze rozgrzać patelnię grillową (jej ruszt można wcześniej posmarować odrobiną oleju). Smażyć rybę z jednej strony do zrumienienia (ok 4-5 minut), następnie przewrócić na drugą stronę, na wierzch każdej położyć po 2 plasterki cytryny. Smażyć kolejne 4-5 minut.

Podawać z ulubionymi dodatkami (u nas frytki i pomidorki koktajlowe doprawione solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz