środa, 1 lipca 2015

Lembas - chlebek elficki

Nie jest to wyjątkowo letni przepis - klimaty raczej jesienne… Ale muszę przyznać, że uwielbiam ten ciasto-chlebek na tyle, że wracam do niego o każdej porze roku… :)

Przepis pochodzi z magazynu KUKBUK. Trzymam się podanych proporcji mąki, jajek i cukru, lecz w mojej wersji więcej jest serka waniliowego. Eksperymentuję też z bakaliami. Pomijam orzechy włoskie, dodaję więcej skórki pomarańczowej, czasem dorzucę żurawinę. Co w duszy gra. 

Fani fantastyki i dobrej literatury wiedzą, że motyw z lembasem ma swoje korzenie u Tolkiena. 


Chociaż KUKBUKowy lembas tak naprawdę z wyglądu nie przypomina tego Tolkienowskiego, trzeba mu przyznać że ma w sobie coś magicznego lub nostalgicznego. A poza tym z całą pewnością jest przepyszny, i choćby dlatego warto go upiec ;)






Przepis zmodyfikowany.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2/3 szkl. brązowego cukru
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 4 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/3 szkl. wiórków kokosowych
  • 4 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 100 g czekolady gorzkiej posiekanej
  • 60-100 g moreli
  • 100 g orzechów włoskich
  • garść płatków migdałowych
  • ew. garść żurawiny


Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać roztopione masło i serek, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, dodawać część po części do masy jajecznej, stale miksując. Dodać do ciasta wiórki, skórkę pomarańczową, posiekaną czekoladę, morele i ew. żurawinę.

Przelać ciasto do niewielkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Na wierzch ciasta wysypać orzechy laskowe, oprószyć płatkami migdałowymi.

Piec w 180 stopniach ok 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. 

Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz