niedziela, 12 lipca 2015

Mini serki camembert z dipem tzatziki

Ahoj! Dziś mam dla was przepis na szybkie danie obiadowe, które doskonale sprawdzi się też w formie przekąski na imprezę (jako finger food). 

Przed wami złociste kąski z sera camembert podane z dipem tzatziki. Palce lizać :-) 

Pamiętajcie, że tajemnica dobrze przyrządzonego smażonego sera leży w odpowiedniej panierce. Panierować należy dokładnie, najlepiej 2 razy. 





Składniki:

Smażony camembert:
  • 2 sery camembert
  • sól i oregano
  • bułka tarta
  • 2-3 jajka
Tzatziki:
  • jedno opakowanie gęstego jogurtu greckiego
  • jeden duży ogórek
  • jeden ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • ew. oliwa lub mięta jako dodatek
Zaczynamy od przygotowania dipu tzatziki. 

Jogurt grecki wyłożyć do miseczki, dodać sól i pieprz, wymieszać. Ogórka umyć i obrać (nie musi być super dokładnie obrany). Ogórka zetrzeć na tarce, odsączyć część wody, dodać do jogurtu. Czosnek przecisnąć przez praskę, wmieszać do dipu. Całość odstawić do lodówki do czasu podania.
Przed podaniem można dodać do smaku dobrej jakościowo oliwy lub miętę. 

Każdego camemberta pokroić na 8 części (w trójkąciki). Jajka rozbełtać z oregano i solą. Kawałki camemberta panierować kolejno w jajku - w bułce - znów w jajku - jeszcze raz w bułce. 
Rozgrzać sporo oleju na głębokiej patelni (użyłam woka). Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzucić camemberta i smażyć aż do zrumienienia. 

Po usmażeniu odsączyć z oleju, podawać razem z tzatzikami.

Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz