poniedziałek, 11 stycznia 2016

Chocolate loaf cake

Mój faworyt wśród ciast czekoladowych. Ciężkie, wilgotne, z dużą ilością drobinek gorzkiej czekolady, z dodatkiem syropu na bazie cukru i kakao. Perfekcyjne na poprawę nastroju po ciężkim dniu, idealne na prezent czy podjęcie gości ;) Po prostu must bake. 

Przepis autorstwa Nigelli Lawson. Ilość cukru zmniejszona względem oryginału o ok. 75g





Składniki:
  • 200 g mąki
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g kakao
  • 200 g cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • 125 ml wrzącej wody
  • 200 g drobinek czekoladowych gorzkich (chocolate chips/chocolate drops)*
Na syrop: 1 łyżeczka kakao, 100 g cukru, 125 ml wody
Dodatkowo: więcej drobinek (mlecznych) do posypania ciasta 
*można również użyć posiekanej drobno czekolady

Mąkę, sodę oraz kakao przesiać do miski, wymieszać. Dodać masło, jajka, ekstrakt oraz śmietanę, zmiksować porządnie. Nie przerywając miksowania, stopniowo dolewać wrzącej wody. Na koniec wmieszać do ciasta drobinki czekolady. 

Ciasto przełożyć na blachę lub do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boki formy wysmarować masłem). Piec ok. 60 minut w temperaturze 170 stopni. 

Pod koniec pieczenia przygotować syrop: w małym garnku wymieszać kakao, cukier oraz wodę. Zagotować stale mieszając, trzymać na ogniu do momentu aż część wody odparuje a syrop zrobi się gęsty. Upieczone i lekko przestudzone (ale wciąż ciepłe) ciasto nasączyć syropem i posypać drobinkami czekoladowymi. 

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz