środa, 17 czerwca 2015

Tuńczyk z fasolą - sycąca sałatka

Dziś przepis na naprawdę sycącą sałatkę :-) Podpatrzony w książce Nigella ekspresowo. Mój dodatek idealny do tej sałatki? Zdecydowanie parmezan. Idealnie komponuje się z tuńczykiem i pietruszką.

Uwaga, prośba :) Zanim przejdę do przepisu - jeśli macie czas, wypełnijcie proszę ankietę. Dzięki!

tuńczyk z fasolą



Składniki:
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • 2 średnie puszki tuńczyka
  • 1-2 puszki białej fasoli
  • spora garść świeżej pietruszki
  • parmezan do posypania
Cebulę obrać, posiekać, przełożyć do miski. Zalać sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Polać oliwą. Tuńczyka i fasolkę odsączyć z zalew, dodać do cebulki. Wymieszać porządnie widelcem. Pietruszkę posiekać, wmieszać do sałatki. Przełożyć na talerze, posypać parmezanem, ew. ozdobić dodatkową pietruszką.


Smacznego :-)


Poniżej macie szybką ściągę z kolejnością składników:




2 komentarze: