środa, 9 grudnia 2015

Jajka zapiekane w kokilkach (z oliwkami i serem kozim)

Sezon na ciepłe śniadania i kolacje w pełni ;) Do łask w mojej kuchni wracają kokilki (co już zapewne widzieliście, po ostatnim przepisie na owsiankę zapiekaną). 
Te małe, sprytne naczynka dają naprawdę mnóstwo fajnych możliwości na przygotowanie potraw śniadaniowo-kolacyjnych. 
Poniżej inspiracja w postaci przepisu na zapiekane jajka, ale wcześniej…

Kilka podstawowych zasad: 

- czas pieczenia jajek w kokilkach to ok. 10-14 minut w temperaturze między 180 a 220 stopni. Musicie sprawdzić, wyczuć swój piekarnik (i swój gust!) Jajka mogą być mniej lub bardziej zapieczone, jednak żółtko powinno pozostać płynne. 

- spotkałam się z pieczeniem w kokilach "na parze" - czyli z włożonym do piekarnika dodatkowo naczyniem z gorącą wodą. Zwykle pomijam ten krok. 

- Kokilki warto posmarować oliwą lub masłem przed nałożeniem składników.

- Jako nadzienie nada się właściwie wszystko - szynki, sery, warzywa w dowolnej kombinacji. Czasem dodaje się łyżkę śmietany lub jogurtu, nie jest to jednak konieczne. 




Składniki (na 2 kokilki):
  • oliwa
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • kilka plastrów sera koziego
  • garść zielonych oliwek
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Kokilki posmarować delikatnie oliwą, do środka nałożyć po równo oliwek i sera. Na wierzch delikatnie wlać jajko (tak by żółtko nie rozlało się w trakcie). Oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok 10 minut (białko ma być ścięte, a żółtko nadal płynne). 
Podawać na ciepło z pieczywem. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz