poniedziałek, 30 marca 2015

O kawie (Affogato)

Każdy dzień zaczynam od kawy. Nie ma innej opcji - kawa musi być! Nie jestem typem rannego ptaszka, który zrywa się z łóżka ochoczo, pełen energii na nowy dzień. Niezależnie od godziny pobudki potrzebuję min. 30 minut na rozkręcenie się - spędzam je zwykle właśnie z kubkiem cieplutkiej, najzwyklejszej kawy z mlekiem. 


Mój kawowy kubeczek - po lewej ;)

Drugą kawę piję zwykle po południu. Druga kawa często różni się od tej pierwszej - mając już więcej czasu (i w miarę przytomny umysł) mogę przygotować bardziej wysublimowaną wersję ;) Ostatnio testowałam trochę przepisów z książeczki gorące napoje (wydawnictwo RM, patronat gazety wyborczej) i póki co najbardziej do gustu przypadło mi affogato. 



Sprawa jest bardzo prosta - affogato to połączenie gorącego espresso i lodów. W tradycyjnej wersji - waniliowych, jeśli macie ochotę na wersje mokka - użyjcie lodów czekoladowych. Podajcie do deseru (lub zamiast niego). Będzie pysznie ;)



Składniki (na jedną filiżankę):

  • Gałka lodów (waniliowych lub czekoladowych)
  • Filiżanka espresso
  • Bita śmietana
  • Kakao do posypania (można pominąć)
Gałkę lodów nałożyć do filiżanki, zalać espresso.
Udekorować bitą śmietaną i posypać kakao.


Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz