Smoothie ostatnio bardzo często gości w mojej kuchni :-)
Często eksperymentuję z nowymi przepisami na pyszne napoje - i wam polecam to samo. Po pierwsze dlatego, że smoothie zwykle jest dość zdrowe i pozwala uzupełnić braki różnych cennych składników odżywczych. A po drugie dlatego, że możliwości owocowych i warzywnych mixów są praktycznie nieograniczone i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Jak zrobić smoothie?
1. Wybierzcie owoce (1-2 gatunki)
Świetnie sprawdzą się truskawki, borówki, jagody, maliny, banan, jabłka, wszelkie cytrusy.
2. Jeśli chcecie zrobić zielone smoothie - dodajcie warzywa
Wybór jest ogromny - może to być np. szpinak, sałata, ogórek, jarmuż, rukola, świeże zioła.
3. Wybierzcie bazę
Dodajcie ok. szklanki płynu. Do wyboru: woda, mleko (krowie, sojowe, owsiane, migdałowe, ryżowe itd.) sok owocowy (najlepiej naturalny), kawa mrożona, zielona herbata.
4. Możecie już zakończyć komponowanie i zblednować powyższe składniki. Jednak jeśli chcecie, dorzućcie jeszcze dodatki, które zagęszczą i wzbogacą wasz napój.
Do wyboru: Jogurt, kefir, maślanka, lód, masło orzechowe, superfoods w stylu nasion chia, płatki owsiane, lody, miód.
Powyżej wymieniłam najpopularniejsze składniki. Możliwości jest o wiele więcej :-)
Poniżej zostawiam mam inspirację na pyszne letnie smoothie:
Potrzebujecie tylko garści świeżutkich malin i około szklankę mleka ryżowego.
Jakie jest wasze ulubione smoothie? ;)
Smacznego blendowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz