sobota, 18 lipca 2015

Jak zrobić smoothie? (Smoothie malinowe na mleku ryżowym)

Smoothie ostatnio bardzo często gości w mojej kuchni :-) 
Często eksperymentuję z nowymi przepisami na pyszne napoje - i wam polecam to samo. Po pierwsze dlatego, że smoothie zwykle jest dość zdrowe i pozwala uzupełnić braki różnych cennych składników odżywczych. A po drugie dlatego, że możliwości owocowych i warzywnych mixów są praktycznie nieograniczone i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. 

Jak zrobić smoothie? 

1. Wybierzcie owoce (1-2 gatunki)

Świetnie sprawdzą się truskawki, borówki, jagody, maliny, banan, jabłka, wszelkie cytrusy.

2. Jeśli chcecie zrobić zielone smoothie - dodajcie warzywa

Wybór jest ogromny - może to być np. szpinak, sałata, ogórek, jarmuż, rukola, świeże zioła.

3. Wybierzcie bazę 

Dodajcie ok. szklanki płynu. Do wyboru: woda, mleko (krowie, sojowe, owsiane, migdałowe, ryżowe itd.) sok owocowy (najlepiej naturalny), kawa mrożona, zielona herbata. 

4. Możecie już zakończyć komponowanie i zblednować powyższe składniki. Jednak jeśli chcecie, dorzućcie jeszcze dodatki, które zagęszczą i wzbogacą wasz napój. 

Do wyboru: Jogurt, kefir, maślanka, lód, masło orzechowe, superfoods w stylu nasion chia, płatki owsiane, lody, miód. 

Powyżej wymieniłam najpopularniejsze składniki. Możliwości jest o wiele więcej :-)

Poniżej zostawiam mam inspirację na pyszne letnie smoothie:

Potrzebujecie tylko garści świeżutkich malin i około szklankę mleka ryżowego. 


Jakie jest wasze ulubione smoothie? ;)

Smacznego blendowania!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz