Nie jest to wyjątkowo letni przepis - klimaty raczej jesienne… Ale muszę przyznać, że uwielbiam ten ciasto-chlebek na tyle, że wracam do niego o każdej porze roku… :)
Przepis pochodzi z magazynu KUKBUK. Trzymam się podanych proporcji mąki, jajek i cukru, lecz w mojej wersji więcej jest serka waniliowego. Eksperymentuję też z bakaliami. Pomijam orzechy włoskie, dodaję więcej skórki pomarańczowej, czasem dorzucę żurawinę. Co w duszy gra. 
Fani fantastyki i dobrej literatury wiedzą, że motyw z lembasem ma swoje korzenie u Tolkiena. 
Chociaż KUKBUKowy lembas tak naprawdę z wyglądu nie przypomina tego Tolkienowskiego, trzeba mu przyznać że ma w sobie coś magicznego lub nostalgicznego. A poza tym z całą pewnością jest przepyszny, i choćby dlatego warto go upiec ;)
Przepis zmodyfikowany.
Składniki:
- 2 jajka
 - 2/3 szkl. brązowego cukru
 - 100 g roztopionego i przestudzonego masła
 - 4 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
 - 1 szkl. mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/4 łyżeczki sody
 - 1/3 szkl. wiórków kokosowych
 - 4 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
 - 100 g czekolady gorzkiej posiekanej
 - 60-100 g moreli
 - 100 g orzechów włoskich
 - garść płatków migdałowych
 - ew. garść żurawiny
 
Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać roztopione masło i serek, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, dodawać część po części do masy jajecznej, stale miksując. Dodać do ciasta wiórki, skórkę pomarańczową, posiekaną czekoladę, morele i ew. żurawinę.
Przelać ciasto do niewielkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Na wierzch ciasta wysypać orzechy laskowe, oprószyć płatkami migdałowymi.
Piec w 180 stopniach ok 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. 
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz