Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 125 g łososia wędzonego na gorąco
- 2 kulki mozzarelli
- garść startego parmezanu
- słoiczek kaparów
- szklanka śmietany 18% (może być więcej jeśli zamierzacie później odgrzewać danie)
- garść listków świeżej mięty
- oliwa
- sól i pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ugotowany makaron odcedzić, wyłożyć połowę do naczynia żaroodpornego. Na makaron wyłożyć łososia rozdrobnionego na kawałki, kapary oraz miętę. Przykryć resztą makaronu. Na wierzch wyłożyć mozzarellę porwaną na kawałki, parmezan oraz śmietanę. Posypać pieprzem i solą.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut. Po tym czasie przemieszać dokładnie i dopiekać kolejne 5 minut w trybie grilla.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz