Zupy nie należą do moich ulubionych dań - w stałym repertuarze pojawia się właściwie tylko rosół. Od czasu do czasu lubię jednak spróbować czegoś nowego w kuchni. Zachęcona durszlakową akcją "marchewkowy zawrót głowy" postanowiłam przygotować zupę krem z marchwi. Zaznaczę - kremu z marchwi wcześniej nie zdarzyło mi się jeść, więc nie mam porównania, jednak pozytywnie mnie zaskoczył. Z pewnością będę do tego przepisu powracać :-)
Jako miły dodatek do przepisu - zdjęcie naszych kwiatów magnolii. Przepięknie zakwitła w tym roku!
Lubicie świeże kwiaty w domu? :-)
Składniki:
- 2 szklanki bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 400 g marchwi
- sól i pieprz
- masło
- olej
- przyprawy: papryka słodka, imbir
- do podania: jogurt naturalny
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać ok. łyżkę masła i odrobinę oleju. Dodać cebulę i smażyć na złoty kolor. W międzyczasie obrać marchewki, a następnie pokroić je w cienkie plasterki. Wrzucić do garnka. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, dodać do warzyw. Wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Zalać bulionem, przykryć i dusić ok. 25 minut.
Po tym czasie zblendować na gładki krem. Podawać na ciepło, można z kleksem jogurtu naturalnego do smaku.
Smacznego :)
najprostszy = najlepszy ;-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :-) Bez zbędnych kombinacji!
Usuń